ÜNNEPELTÜNK

Március 15. ünnepély (2017. március)


A mi osztályunk, a 3.a adta elő a március 15-i műsort.

Előtte nagyon izgultunk. Szerintem a többi gyereknek is tetszett a műsor, mert nagyon megtapsoltak minket. Utána rengeteg dicséretet kaptunk, hogy milyen ügyesek voltunk. Sokat készültünk rá. Az volt benne a jó, hogy jó zenék voltak, tényleg egy történet volt. Piros, fehér, zöld és fekete színű pólóban szerepeltünk.

Nagyon örültem, hogy egy ilyen jó műsorban részt vehettem.

 

Panák Nóra, Jenei Zita 3.a

Diktatúrák áldozatainak emléknapja (2016. február)


Február 26-án a 8.a osztály a Terror Háza felé sétált az Andrássy úton. Mikor a 60. számú házhoz értünk, várni kellett még 10-15 percet, mielőtt beengedtek minket.

Már maga az épület is nagy, fenyegetést sugároz, az ember fölé tornyosul fekete falaival. Elsőnek egy – hasonlóan a falhoz – fekete tankot láttunk meg, ami olajban állt. Ez szimbolizálta azt, hogy annak a korszaknak már vége van. Az első pár szoba csak hanganyagokat, képeket tartalmazott a nyilas és a kommunista terror eseményeiről. Aztán… a „tornatermek, kínzóeszközök és a sötét, dohos pince… Ez már megrázott minket. Néhányan elhallgattak, néhányan most kezdtek beszélni, hogy levezessék a feszültséget. Részt vettünk egy rendhagyó történelem órán, melyen a terror időszakait mutatta be az előadó.

Kiérve már más szemmel néztünk az Andrássy út 60. nagy, sötét épületére.

 

Fekete Zsolt 8.a

Együtt szaval a nemzet


A Magyar Kultúra napján idén iskolánk is részt vett az országos kezdeményezésben. Sajnos a youtube csatornán nem tudtunk élőben csatlakozni a technika ördöge miatt, de jó volt tudni, hogy úgy szavalunk, hogy több száz iskola is mondja a verseket velünk.

Megtapasztaltuk, hogy együtt szavalni – még ha csak a két 5. osztály is – nagyon nehéz. Reméljük, hogy a legközelebb már tudunk nyilvánosan is együtt szavalni, csatlakozva az élő közvetítéshez.

 

Borsodi Eszter 5.b

Költészet napja Budapesten


Ági néni belelkesített bennünket, hogy a Költészet napján vegyünk részt a Várban a nagy közös versmondáson. Tetszett nekünk az ötlet, mert éppen József Attiláról tanultunk, nagyon megkedveltük a verseit, többször meghallgattuk zenés feldolgozásukat is. Egyik kedvencünk Születésnapomra című verse lett, és éppen ezt a művet kellet begyakorolnunk a flashmobra. Többször próbáltunk az órákon az interneten található hanganyag alapján.

A megmozdulás napján külön busszal mentünk be a Lánchídig, átsétáltunk a budai oldalra, felgyalogoltunk a Magyarok Háza elé. Itt egy kicsit várakozni kellett, mindenki kapott egy pingponglabdát, ami egy gyöngyöt szimbolizált, ezt kellett az elején felmutatni. Aztán 9.45-kor elkezdődött a próba, Jordán Tamás színművész vezényelte a közös versmondást. Körülbelül háromszázan lehettünk diákok. A verset úgy bontották sorokra, hogy mindig a sorok végén kellett szünetet tartani. Néhány diák emelte magasra a nagy táblákat, amiken a versszakok voltak. A mi osztályunk hibátlanul követte az utasításokat, de sajnos voltak, akik elrontották az ütemet, ezért szétcsúszott a vers, így többször el kellett próbálni. Végül 10 órakor kezdődött a felvétel. Izgultunk, hogy sikerül-e végre jól elmondani a szöveget. Érdekes és felemelő volt ez a közös versmondás. Volt egy nagy hungarocellből készített „gyöngy” is a téren, ami a derekunkig ért, ezt elkezdtük egymásnak gurítani. Jól szórakoztunk, az egyik operatőr le is filmezett bennünket. Utána bementünk a Magyarok Házába, és megnéztük az interaktív kiállítást, sok mindent kipróbáltunk, a végén még játszottunk is a különböző logikai kirakókkal. Nagyon tetszett mind a két 8. osztálynak ez a program.

 

8.a osztályos lányok

 

<