Lecsó receptek

TOJÁSOS LECSÓ


Hozzávalók:

20 dkg füstölt szalonna, 15 dkg füstölt kolbász, 1 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 3 tojás, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, só, bors

Elkészítés

A szalonnát csíkokra vágjuk és üvegesre sütjük. Ezen megdinszteljük a felszeletelt hagymát, majd először ráöntjük a felszeletelt paprikát, nem baj, ha a magok is belekerülnek. Amikor kb. 2/3-ig megdinsztelődött a paprika, hozzáadjuk a cikkere vágott paradicsomot. Amikor levet engedett, beletesszük a karikára vágott kolbászt. Ha már jól elfőtte a paradicsomból kapott levet, belekeverjük a pirospaprikát, és folytonos keverés mellett megsütjük a beleöntött tojással.

TARHONYÁS LECSÓ


Hozzávalók:

20dkg kolozsvári szalonna, 1 nagy fej hagyma, 40dkg zöldpaprika, 40dkg paradicsom, 1 kévés kanál pirospaprika, 16dkg tarhonya, só

Elkészítés

A csíkokra vágott kiolvasztott húsos szalonnán kissé megpirítjuk az összevágott hagymát. Meghintjük pirospaprikával és adjuk hozzá a felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot. Sózzuk meg, majd 6-8 perc párolás után tegyük bele a tarhonyát is és fedő alatt pároljuk készre az ételt.

LECSÓ KOLBÁSSZAL


Hozzávalók:

10 dkg húsos füstölt szalonna, 40 dkg hagyma, 1,2 kg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 1 ek pirospaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 20 dkg debreceni, 1 kk cukor, só

Elkészítés

A paprikát kicsumázom, karikákra vágom, a paradicsomokat nyolcadolom. A szeletelt szalonnákat kiolvasztom, az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítom rajta. Megszórom pirospaprikával, majd azonnal rádobom a paprikát és a paradicsomot, valamint a zúzott fokhagymát. Sózom, majd fedő alatt puhára párolom. Félidőben belekarikázom a lecsókolbászt, szükség esetén cukorral ízesítem. Puha kenyérrel tálalom.

TEJFÖLÖS RIZSES LECSÓ


Hozzávalók:

1 pohár tejföl, 1,5 bögre rizs, 2-3 nagyobb paradicsom, 1-2 fehér paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 húsleveskocka, víz, őrölt pirospaprika, ételízesítő, bors, kevés olaj

Elkészítés

Megmosom és feldarabolom a paradicsomot és a paprikát, megpucoljom a fokhagymát, és felkockázom vagy lereszelem. Kis lábosba kevés olajat öntök, beleteszem őket. Kis lángon párolom pár percig, míg a paradicsom levet ereszt. Beleteszem a rizst, kicsit megpírítom, aztán ráöntök kétszer annyi vizet, mint amennyi rizs volt (mehet fél bögrével több). Megborsozom, paprikázom, ételízesítőt szórok rá, belemorzsolom a húsleveskockát, és kis lángon főzöm addig, amíg a rizs megpuhul, de még marad rajta egy kis lé. Ekkor lezárom, és összekeverem a tejföllel.

GOMBÁS-SAJTOS LECSÓ


Hozzávalók:

50 dkg zöldpaprika, 3 paradicsom, 25 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, pirospaprika, őrölt bors, só

Elkészítés

A füstölt szalonna zsírját kisütjük, és üvegesre pároljuk benne a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és fedő alatt addig pároljuk, míg a gomba levet ereszt, majd fedő nélkül zsírjára pirítjuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük a felkarikázott paprikát, és borssal ízesítjük. Fedő alatt 10 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, és a finomra vágott petrezselymet. Addig forrósítjuk, amíg a paradicsom még egyben marad, de már üvegesedik, akkor belekeverjük a reszelt sajtot, és forrón tálaljuk.

TOJÁSOS-PADLIZSÁNOS LECSÓ


Hozzávalók:

1 kg érett paradicsom, 1 db padlizsán, 1 kg paprika, 2 fej hagyma, 10-12 db tojás, ízlés szerint: sajt, fokhagyma, só, bors, olaj

Elkészítés

A padlizsánt megpucoljuk és nagyobb kockákra (vagy vastagabb karikákra) vágjuk. A hagymát felaprózzuk, a paprikát csíkokra vágjuk, és egy teflon serpenyőben vagy edényben, kissé megsózva, kevés olajon megpároljuk. Közben a tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk. Amikor a paprika kissé megpuhult (nem teljesen!), hozzáadjuk a padlizsánt, amit kicsit hagyunk főni (nagyon hamar szétmegy), majd a paradicsomot nagyobb kockákra vágjuk, és hozzáadjuk a többihez. Rátöltjük a tojást és belevágjuk a fokhagymát. Addig hagyjuk, míg a tojás rántottaszerű lesz benne, ekkor rászórjuk a sajtot és forrón tálaljuk - de hidegen is nagyon finom.

BASZK LECSÓ


Hozzávalók:

2 hagyma, 1-1 piros és zöld paprika, 1 dl olivaolaj, fél kg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 6 tojás, vékonyra szelt Jambon de Bayonne sonka

Elkészítés

A paprikákat kimagozom és kis darabokra vágom. Olajon megpárolom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a paprikákat, majd 5 percig párolom. Most hozzáadom a felkockázott paradicsomot, az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom és fedő nélkül 15-20 percig párolom. A tojásokból rántottát készítek. A piperade-t és a rántottát egy tálra halmozom, a tetejére pedig a vékony sonkaszeletek jönnek.

KRUMPLIS-SZALONNÁS LECSÓ


Hozzávalók:

20 dkg húsos szalonna, 2 nagy fej hagyma, 30 dkg paradicsom, 50 dkg paprika, 40 dkg apró burgonya, 2 teáskanál fűszerpaprika, erőspaprika ízlés szerint

Elkészítés

A szalonnát apró kockára vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, és vékonyra szeleteljük. A paradicsomokat 8-10 másodpercre lobogó vízbe tesszük, lehűtjük, lehúzzuk a héját, és a húsát cikkekre vágjuk. A paprikákat megmossuk, kimagozzuk és felszeleteljük. Megmossuk, és megtisztítjuk a burgonyákat, ha szükséges félbe, vagy negyedbe vágjuk.

Lábasban zsírjára pirítjuk a szalonnát, rátesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Megszórjuk a fűszerpaprikával, gyorsan elkeverjük, és 1 dl vizet öntünk rá. Beletesszük a burgonyákat, sózzuk, és ízlés szerint erős paprikát is teszünk bele. 10 percig lefedve pároljuk. Beletesszük a paprikát, ha kell, pici vizet adunk hozzá, és további 5 percig pároljuk, de már nem kell a fedő. Amikor a paprika félig puha, mehet bele a paradicsom, ha szükséges, megsózzuk. Még 5-10 percig puhítjuk, és elkészült.

KARFIOLOS-GOMBÁS LECSÓ


Hozzávalók:

1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg gomba, 30 dkg karfiol, 3 paprika, 2 paradicsom, 5 evőkanál olaj, 1/2 kávéskanál majoránna, 1/2 kávéskanál őrölt kömény, 1 teáskanál pirospaprika, 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A karfiolt apró rózsákra szedjük, megmossuk és lecsepegtetjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, a húsát vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és a húsát kis darabokra aprítjuk.

Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a paprikát, és pár percig kevergetve pároljuk. Beletesszük a gombát, a karfiolt, a paradicsomot, megszórjuk majoránnával, köménnyel, sóval, borssal, pirospaprikával, és lazán összekeverjük. Lassú tűzön, lefedve kb. 15 percig pároljuk, majd levesszük a fedelét, megszórjuk a fokhagymával, összekeverjük, és néhány perc alatt elpárologtatjuk a levét. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk, megszórjuk vele az ételt, és forrón tálaljuk.

KAPROS-KUKORICÁS LECSÓ


Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma, 1 piros színű paprika, 1 csirkeleveskocka, 1 doboz csemege kukorica, 1 csokor kapor, 1 pár debreceni, 1 evőkanál margarin, 12 dkg rizs, 25 dkg mélyhűtött zöldborsó, 2,5 dl tej

Elkészítés

A hagymát megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és a húsát vékony csíkokra vágjuk. A leveskockát felforraljuk 2 és fél dl vízzel. A kukoricát felbontjuk, lecsepegtetjük a levét. A paradicsomot megmossuk, kimagozzuk, és apróra daraboljuk. A kaprot megmossuk, apróra vágjuk. A debrecenit felkarikázzuk.

A margarint nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, paprikát, és kb. 5 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a rizst, a zöldborsót, a paradicsomot és kukorica felét, lefedjük, 10 percig lassú tűzön pároljuk. A maradék kukoricát a tejjel összeturmixoljuk, majd a rizshez adjuk, megsózzuk, borsozzuk, és további 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a debrecenit, összekeverjük, felforraljuk, megszórjuk a kaporral, és forrón tálaljuk.